MEDIA PERLU MANFAAT KEBEBASAN BERSUARA, RAI KEMAJMUKAN MALAYSIA

Pautan artikel asal: https://www.bernama.com/bm/am/news.php?id=2293830

Oleh Siti Baaqiah Mamat

KUALA LUMPUR, 3 Mei (Bernama) — Pengamal media di Malaysia perlu memanfaatkan kebebasan bersuara dengan sebaiknya tanpa perlu menggugat keharmonian dan menimbulkan sebarang kekacauan di negara ini. 

Presiden Institut Akhbar Malaysia (MPI) Datuk Yong Soo Heong berkata konsep kebebasan itu perlu diraikan secara bertanggungjawab dengan memastikan setiap kandungan yang dikeluarkan tidak menyentuh isu sensitif seperti 3R iaitu bangsa, agama dan institusi diraja hingga mengganggu keharmonian negara. 

“Sepatutnya media perlu menitikberatkan perkara yang boleh membantu mempereratkan hubungan antara kaum dan bukan mencari ruang untuk memecah-belahkan masyarakat kita kerana apakah faedahnya kalau kita mendiami sesebuah masyarakat yang tidak tenteram?

“Pihak media perlu mencari ruang untuk menonjolkan kehebatan Malaysia kepada dunia luar supaya semua usaha ini akan mendatangkan faedah kepada tanah air dan bukan menumpukan kepada perkara remeh-temeh yang boleh merobohkan keharmonian dalam negara,” katanya kepada Bernama.

Hari Kebebasan Media Sedunia disambut pada 3 Mei setiap tahun bagi meningkatkan kesedaran mengenai kepentingan kebebasan akhbar dan mendukung hak kebebasan bersuara selaras dengan konsep Malaysia MADANI.

Mengenai tahap kebebasan media di negara ini, bekas Ketua Pengarang Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) itu berkata ia berada pada tahap memuaskan kerana tiada sebarang sekatan daripada pihak berkuasa asalkan tidak menyentuh perkara tentang 3R.

Malah, katanya pendirian Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim yang menyatakan keterbukaan dalam menerima sebarang kritikan terhadapnya mahupun kerajaan menggambarkan pentadbiran kerajaan pada masa ini terbuka dalam menerima teguran dan melakukan perubahan ke arah lebih baik. 

Sementara itu, Gerakan Media Merdeka (Geramm) dalam perutusan sempena Hari Kebebasan Media Sedunia memaklumkan pembentangan Rang Undang-Undang Majlis Media Malaysia berpotensi memperkukuh kebebasan dan integriti media di negara ini.

“Langkah perundangan itu bukan sahaja menandakan komitmen tinggi untuk menegakkan kebebasan akhbar tetapi juga menjadi bukti kepada daya tahan landskap media Malaysia yang berkekalan,” menurut gabungan itu.

Di JOHOR, Presiden Kelab Media Johor (KMJ) Mohamad Fauzi Ishak berkata sebagai sebuah negara demokrasi, kebebasan media antara aspek yang paling penting namun kebebasan itu perlu digunakan bertanggungjawab oleh semua pengamal media arus perdana.

Beliau yang juga Presiden Gabungan Kelab Media Malaysia (GKMM) berharap semua pengamal media dapat memikul tanggungjawab tersebut dan tidak menyentuh perkara sensitif terutamanya membabitkan isu 3R serta berita palsu.

Di TERENGGANU, Timbalan Presiden Kelab Media dan Wartawan Terengganu (KAWAT) Zaid Mohd Noor berkata kebebasan media penting bagi membolehkan media menjalankan fungsinya dalam menyampaikan hasrat rakyat yang mempunyai hak untuk bersuara.

“Semua pihak kena dan boleh bersuara dan media perlu bebas untuk laporkan kenyataan daripada semua pihak tanpa sebarang kawalan. Ketika ini apa yang saya lihat media di Malaysia mempunyai kebebasan namun ia masih terkawal,” katanya. 

Sementara itu, di KOTA KINABALU, Presiden Persatuan Wartawan Sabah (SJA) Datuk Muguntan Vanar berharap agar majlis media yang dicadangkan menjadi kenyataan bagi mencerminkan kebebasan media di negara ini.

“Harapan kami ia (majlis media) akan mencerminkan kebebasan akhbar. Majlis media seumpama itu, saya percaya akan membantu membolehkan kebebasan media berfungsi secara bertanggungjawab, beretika dan adil,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Pada 21 Feb lepas, Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil dilaporkan berkata Rang Undang-Undang Majlis Media Malaysia akan dibentangkan di Parlimen pada Jun ini.

Fahmi, yang juga jurucakap Kerajaan Perpaduan, berkata rang undang-undang itu sedang disiapkan oleh Jabatan Peguam Negara dan akan dibawa ke Kabinet untuk kelulusan sebelum dibentangkan di Parlimen.

— BERNAMA