Featured
Kursus “Media Skills” untuk IDFR beri kesan kepada peserta

Kursus “Media Skills” untuk IDFR beri kesan kepada peserta

Malaysian Press Institute (MPI) berkampung selama dua hari bagi penganjuran kursus “Media Skills” khusus untuk Institut Diplomasi dan Perhubungan Awam (IDFR), Kementerian Luar Negeri bermula 27 hingga 28 Ogos yang lalu di Vistana Hotel Kuala Lumpur.

Tidak hanya tertumpu kepada pembangunan modul untuk diselaraskan dengan keperluan IDFR, MPI tampil membawa kelengkapan peralatan multicamera production (MCP) High Definition (HD) menjadikan situasi di dalam bilik latihan umpama studio kecil dengan menyuntik elemen sebenar kepada para peserta.

Para peserta yang ditemui selepas berakhirnya kursus, mengakui keberkesanan penganjuran kursus dan meminta pihak IDFR agar meneruskannya pada masa akan datang.

https://www.youtube.com/watch?v=7-XOMPEb8wI

Antaranya, Puan Suhana Md Zaini, Pengarah Jabatan Perhutanan Semenanjung Malaysia meminta semua pegawai Kerajaan mengikuti program ini yang dapat membantu meningkatkan keyakinan untuk menghasilkan kerja yang lebih baik melibatkan tugasan ketika berhadapan dengan kamera.

Ketua Pusat IDFR, Encik Aiyub Omar juga bersetuju bahawa ilmu bermanfaat diperoleh sepanjang kursus berlangsung, modul yang sangat baik dan perlu diteruskan oleh pihak IDFR.

“Informative, best experience and benefited”, itu yang dirumuskan oleh wakil Majlis Promosi Eksport Getah Malaysia (MREPC), Encik Franz Abraham Dominic apabila diminta memberikan ulasan tentang penganjuran program.

Selain teori, setiap peserta perlu melalui dua latihan praktikal yang berbeza dan diberikan komen terus oleh penceramah bagi menambahbaik persembahan serta persiapan sekiranya diperlukan menjadi jurucakap organisasi masing-masing.

1. Puan Yusanani Yushak selaku penceramah memulakan hari pertama, sesi pertama dengan teori bagi memberikan kefahaman modul program tentang kepentingan, persiapan, persediaan awal yang perlu dititikberatkan oleh para peserta.

2. Setiap peserta dipertontonkan persembahan masing-masing pada sesi praktikal pertama dan diberikan ulasan oleh penceramah.

3. Tamat hari pertama – program yang interaktif hasil penglibatan para peserta yang aktif.
4. Gambar atas: mock up mini studio tersedia untuk sesi praktikal.

5. Peserta sedang menjalani sesi praktikal kedua dengan topik bebas yang diberikan untuk dibicarakan mengikut tempoh masa yang diberikan.

6. Para peserta merakamkan kenangan bersama penceramah sebaik program tamat.