MPI release
MERIAH, PENUH WARNA DAN BERMAKNA

MERIAH, PENUH WARNA DAN BERMAKNA

Majlis Malam Wartawan Malaysia 2024 yang berlangsung malam tadi dihadiri seramai 930 orang tetamu hadir memenuhi dewan utama bagi menyaksikan pemenang bagi 22 kategori yang dipertandingkan dalam Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-PETRONAS 2023.

YAB Perdana Menteri, Dato’ Seri Anwar hadir sebagai tetamu kehormat acara tahunan anjuran MPI. Turut hadir meraikan komuniti wartawan adalah YB Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil, YM Tan Sri Tengku Muhammad Taufik Tengku Kamadjaja Aziz, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PETRONAS (kiri), Datuk Yong Soo Heong Presiden MPI, Datuk Mustapa Omar Ketua Pegawai Eksekutif MPI.

MalaysiaKini memecah tradisi sebagai portal pertama dinobatkan sebagai Penerima Kajai menerusi tiga siri laporan mengenai kanak-kanak tanpa kerakyatan di Sabah yang diambil secara paksa daripada ibu bapa mereka untuk dijadikan anak angkat.

Anugerah Kajai adalah anugerah tertinggi yang menobatkan karya kewartawanan berkualiti dan terbaik yang dimuktamadkan oleh panel hakim HKM MPI-PETRONAS 2023.

Presiden MPI, Datuk Yong Soo Heong menyampaikan ucapan alu-aluan.
“Nilai seorang wartawan yang berjaya ialah bekerja dengan penuh perasaan, keyakinan dan mempunyai semangat yang tinggi dalam profesion kewartawanan “, tegas YAB Perdana Menteri ketika menyampaikan ucapan beliau.
Adibah Amin dinobatkan sebagai Tokoh Wartawan Negara HKM – MPI PETRONAS 2023 yang diwakili oleh adik beliau, Fadzilah Amin.
Vinothaa Selvatoray, Affan Amrish dan Ooi Choon Nam daripada MalaysiaKini menang Hadiah Kajai.
Tahniah kepada semua pemenang Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-PETRONAS 2023.